x

5G технологија: Покренување на еволуцијата на сајбер безбедноста

Категорија: Технологија // Новости Објавено на 08 Април, 2021 од GSM.mk

Не може да се негира дека сајбер безбедноста навистина игра важна улога за секој бизнис во денешно време. Но, нејзината важност порасна во голема мера како резултат на кризата со коронавирусот.

Поради тоа, деловните субјекти или компаниите мора да инвестираат во сајбер безбедност за да ги заштитат своите клиенти и себеси од сајбер криминалците, кои воведуваат нови начини за пристап и злоупотреба на доверливите податоци и информации на корисниците.

Бидејќи милиони луѓе се прилагодуваат на работните опкружувања на далечина, сајберот криминалот стана крајно проблематичен.

Во ова сценарио, улогата на сајбер отпорот е корисна бидејќи организациите можат проактивно да се спротивстават на интернет нападите без да го загрозат своето присуство на интернет. Покрај ова, дигиталната трансформација ќе биде уште еден клучен фактор што може да ги одведе организациите на патот на еволуцијата на сајбер безбедноста.

Доколку деловните субјекти или компаниите треба да останат конкурентни и да го искористат својот целосен потенцијал, ќе мора да го сфатат значењето на 5G технологиите. Тоа ќе им помогне да создадат нови можности потребни за еволуција на сајбер безбедноста.

Што е 5G?

5G е надградба на 4G мрежата позната како петта генерација на мобилната безжична комуникациска технологија. Оваа напредна технологија може да им понуди различни придобивки на своите корисници во зависност од нејзината примена. Тие придобивки се помала латентност, поголема носивост и поголема брзина.

Земајќи ја во предвид важноста на 5G технологијата во иднина, различните организации планираат да ги применат основните концепти на 5G во следните години низ целиот свет.

Важноста на 5G технологијата во бизнисот

Компаниите или деловните субјекти кои применуваат иновативни мерки на безбедност и имаат корист од 5G, можат лесно да се заштитат од различните сајбер ризици, вклучувајќи хакирање, кражба на податоци, кражба на идентитет, рансомвер, фишинг итн.

Но, организациите кои не почнале со имплементација на 5G концепти на своите работни места, порано или подоцна можат да се соочат со последиците од намерното незнаење во форма на сајбер напад.

Затоа, крајно време е таквите компании да вложат значителни средства во новите технологии за да развијат робусна рамка за сајбер безбедност. Тие би требало да вклучат софтвер за компјутерска безбедност и други корисни алатки за заштита на интернет, како што е софтвер за шифрирање на е-пошта, заштитени ѕидови, антивирусни програми, управувачи со лозинки итн. во својата новокреирана рамка за сајбер безбедност.

Правејќи го тоа, можат да напредуваат и да се прилагодат на променливото работно опкружување, без да се изложуваат на разните закани на интернет.

5G технологијата има корист од сајбер безбедноста

5G технологијата им овозможува на компаниите или деловните субјекти значајно да ги подобрат своите преовладувачки практики за сајбер безбедност. На овој начин, можат сеопфатно да се справат со неколку безбедносни закани во вистинска насока.

Да го земеме примерот на машинското учење, односно примената на AI. 5G создава огромни количини податоци кои идеално му помагаат на машинското учење да ја игра својата клучна улога во различните области.

На пример, разни организации користат машинско учење ширум светот со цел соодветно да откријат спам или малициозни мејлови во нивните системи. Покрај тоа, банкарските институции имаат корист од машинското учење и при идентификување на сомнителни трансакции пронајдени на сметките на нивните клиенти.

Покрај тоа, експертите за сајбер безбедност и ИТ-персоналот можат да употребуваат други иновативни технологии како што се виртуелна реалност (VR), облак-компјутер, кои ги користи и импресивната 5G мрежа во борба против кршењето на податоци, фишинг напади по електронска пошта и други сајбер закани.

Како резултат на тоа, можат лесно да управуваат со корпоративните IT мрежи заедно со останатите деловни мрежи до својот максимален потенцијал. Покрај ова, ИТ-тимовите можат да ги искористат и другите предности на 5G технологијата. За среќа, 5G технологијата, исто така, го поддржува концептот на мрежна виртуелизација (NV).

Според овој концепт, експертите за ИТ и компјутерска безбедност можат да спојат или комбинираат повеќе ресурси на хардверската мрежа во единствена виртуелна мрежа заснована на софтвер. Како резултат на тоа, можат навремено да ги оптимизираат перформансите на мрежните ресурси, надминувајќи ги различните поврзани проблеми од далечина.

Во реалноста, компаниите можат да имаат корист од NV (мрежна виртуелизација) кога се работи за тоа да ги направат своите мрежи поагилни и да им одговараат на нивните клиенти. Како резултат на тоа, организациите можат да им нудат услуги на своите клиенти во реално време, кога тоа е потребно.

Она што ја прави 5G технологијата идеална за секој бизнис е нејзината брзина, што им овозможува на луѓето од ИТ и сајбер безбедноста да имплементираат решенија, како што е длабока инспекција на пакети (DPI). На пример, телекомуникациските компании можат да ги искористат DPI техниките за идентификување и управување со малициозниот интернет сообраќај испратен од сајбер терористи, за да вбризгаат малвер во уредите на корисниците.

Заклучок

5G технологијата ќе ја револуционизира иднината на сајбер безбедноста од сите вистински причини. Сепак, нејзината примена мора да биде на место, доколку организациите сакаат проактивно да ги надминат заканите за сајбер безбедност.

Меѓутоа, добра работа е што сите најнови технологии како Интернет на нештата (IoT), вештачка интелигенција (AI), cloud computing се целосно поддржани од силната 5G мрежа. На пример, 5G нуди неверојатни брзини на поврзување, што им помагаат на IoT уредите да комуницираат и делат податоци десет пати побрзо со другите апликации и уреди.

Како што 5G технологијата продолжува да се развива и созрева во иднина, сајбер безбедноста, исто така, ќе напредува во вистинска насока. Ова е навистина добар знак за организациите или претпријатијата што го прифаќаат 5G, за да ја подобрат својата сајбер безбедност во 2021 година и понатаму.


Преземањето на овој текст или делови од него без непосреден договор со редакцијата на ГСМ Медиа значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.